İtalya, ChatGPT ye koyduğu yasağı kaldırabileceğini açıkladı

İtalya’nın veri koruma otoritesi, OpenAI belirli koşulları karşılarsa ChatGPT yasağını kaldırmaya istekli olduğunu açıkladı.

Kişisel Verilerin Korunması Yetkilisi (GPDP), geçtiğimiz ay OpenAI’in ChatGPT’sine erişimi engellediğini duyurdu. Bu adım, chatbot’un İtalya’nın veri gizliliği yasalarını ve Avrupa Birliği’nin kötü şöhretli Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ni (GDPR) ihlal edip etmediğine dair devam eden bir soruşturmanın bir parçasıydı.

GPDP, ChatGPT’nin girdi sorgularından telefon numaraları ve adresler gibi kişisel bilgileri hatırlayıp yayınlayabileceğinden endişeliydi. Ayrıca yetkililer, chatbot’un potansiyel olarak zararlı olabilecek uygunsuz cevaplarla reşit olmayanları maruz bırakabileceğinden endişeliydi.

GPDP, OpenAI’in 30 Nisan 2023’e kadar reşit olmayanları ve kullanıcıların kişisel verilerini koruyan kuralları uygulaması halinde ChatGPT yasağını kaldıracağını söylüyor.

OpenAI, ChatGPT’nin nasıl veri depoladığını ve işlediğini insanlara web sitesinde bildirmesi ve yazılımı kullanmadan önce kullanıcıların 18 yaş ve üzeri olduklarını onaylamaları gerektiği konusunda istendi.

Yeni kullanıcıların kaydolurken yaş doğrulama işlemi gereklidir ve 13 yaşın altındaki çocukların yazılıma erişmesi engellenmelidir. 13-18 yaş arası insanlar, ChatGPT’yi kullanmak için ebeveynlerinden onay almalıdırlar.

Şirket ayrıca, insanların verilerini AI modellerini eğitmek için kullanmak için açık onay istemeli ve ChatGPT tarafından üretilen yanlış kişisel bilgilerin düzeltilmesi veya tamamen silinmesini isteyen herhangi bir kişinin, kullanıcı olsun veya olmasın, talep etmesine izin vermelidir.

Tüm bu değişiklikler 30 Eylül’e kadar uygulanmalıdır, aksi takdirde yasağın yeniden yürürlüğe konulacaktır.

Bu hareket, dünya genelinde düzenleyiciler tarafından yapay zeka teknolojilerinin artan denetimine dair daha büyük bir trendin bir parçasıdır. ChatGPT, düzenleyici zorluklarla karşılaşan tek AI sistem değildir.

Kanada ve Fransa’da düzenleyiciler, resmi şikayetler aldıktan sonra ChatGPT’nin veri gizliliği yasalarını ihlal edip etmediğini

+